.
Ola: W graniastosłupie prostym o podstawie rombu krótsza przekątna podstawy ma długość 6 cm i
tworzy
z krawędzią podstawy kąt 60stopni. Kąt między krótszą przekątną rombu i krótszą przekątną
graniastosłupa
ma miarę 45stopni . Oblicz objętość graniastosłupa.
26 lut 20:50
Ola: ?
26 lut 21:18
Beti: Skoro krótsza przekatna tworzy z kr. podst. kąt 60
o, tzn że dzieli romb na dwa trójkąty
równoboczne, czyli a=d=6cm.
Skoro Kąt między krótszą przekątną rombu i krótszą przekątną graniastosłupa ma 45
o, to
H=d=6cm
Zatem V=P
p*H = a
2*sin60
o*H
26 lut 21:25