całki problem
Bart: Witam
mam do obliczenia kilka całek, to co prostsze rozwiązałem ale z resztą mam problem a nic
podobnego do tego nie mogłem znaleźć
1)∫
√x−5−√x+5√x2−25 dx
2) ∫x
√1+x2dx
3) ∫x((
14x+1)
15 dx
4) ∫xe
−x2dx
5)∫ e
2x licznik
2+e
2xmianownik po dx (przepraszam ale z edycją miałem problem

)
6) ∫
4√2−3sinx cosx dx
7)
cosx1+sin2xdx
8)∫ctgx dx
będę bardzo wdzięczny za rozwiązanie któregokolwiek z przykładów
ja wymiękłem niestety ...
z góry dziękuję za pomoc
26 lut 20:46
Vizer: 1)
| | √x−5−√x+5 | | √x−5 | | √x+5 | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx − ∫ |
| dx= |
| | √x2−25 | | √x−5*√x+5 | | √x−5*√x+5 | |
√x+5=t
√x−5=u
x+5=t
2
x−5=u
2
dx=2tdt
dx=2udu
| | tdt | | udu | |
*=2∫ |
| −2∫ |
| =2∫1dt−2∫1du=2t−2u+C=2√x+5−2√x−5+C |
| | t | | u | |
26 lut 20:59
Vizer: 2)
∫x
√1+x2dx=*
√1+x2=t
1+x
2=t
2
2xdx=2tdt
xdx=tdt
| | 1 | | 1 | |
*=∫t*tdt=∫t2dt= |
| t3+C= |
| *√(1+x2)3+C |
| | 3 | | 3 | |
26 lut 21:04
Vizer: 3)
dx=4dt
x=4t−4
| | 16 | |
*=16∫(t−1)t15dt=∫16∫(t16−t15)dt=16∫t16dt−16∫t15dt= |
| t17−t16+C= |
| | 17 | |
| | 16 | | 1 | | 1 | |
= |
| ( |
| x+1)17−( |
| x+1)16+C |
| | 17 | | 4 | | 4 | |
26 lut 21:15
Vizer: 4)
∫xe
−x2dx=*
−x
2=t
−2xdx=dt
| | 1 | | 1 | | 1 | |
*=− |
| ∫etdt=− |
| et+C=− |
| e−x2+C |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
26 lut 21:19
Vizer: 5)
| | e2x | | 1 | | f'(x) | |
∫ |
| dx= |
| ln|2+e2x|+C (z ∫ |
| dx=ln|f(x)|+C) |
| | 2+e2x | | 2 | | f(x) | |
26 lut 21:28
Vizer: Nie chce mi się już dalej robić, postaraj się sam teraz.
26 lut 21:28
Trivial: Vizer wpadł w całkowy trans.
26 lut 21:29
marek: Tylko ciekawe co z tego autor tematu się nauczy

Bo Vizer już pokazał, że całki umie rozwiązywać
26 lut 21:33
Vizer: Hah, myślałem, że całki na studiach będą moją zmorą, ale jednak jest to dosyć przyjemna rzecz
26 lut 21:33
Bart: dzięki wielkie za pomoc
z nauką może być różnie

ale trzeba być dobrej myśli

jeszcze raz dziękuję
26 lut 21:35
Trivial:
"Całki są proste. Jeszcze się państwo o tym nie przekonali?" − słowa jednego z moich
prowadzących na czwartych zajęciach z fizyki.
26 lut 21:35
Trivial:
Pozostałe robimy tak:
6. u =
4√2−3sinx
u
4 = ...
...du = ...dx
7. u = 1+sinx
u = sinx.
26 lut 21:36
26 lut 21:38