Różnica ciągu arytmetycznego
Global: Sprawdź, czy ciąg an=2n+3 jest arytmetyczny.
Generalnie wiadomo, do czego to się sprowadza.
Liczę an+1=2n+1+3=2n+4
r=an+1−an=2n+4−2n+3
I tutaj pytanie: czy tak zostawiamy wynik, piszemy, że ciąg nie jest arytmetyczny, bo r≠const.
czy da się to przedstawić w prostszej postaci?
26 lut 20:33
Beti: da się:
2n+4 = 2n*24 = 16*2n
2n+3 = 2n*23 = 8*2n
r = 16*2n − 8*2n = 8*2n = ewentualnie =2n+3
26 lut 20:37
pigor: ... lub jedź dalej
2
n+4−2
n+3=16*2
n−8*2
2=
8*2n ≠ const, a więc ciąg nie jest arytmetyczny . ...
26 lut 20:39
Global: Dzięki wielkie, o to mi chodziło
26 lut 20:47