Matura Rozszerzona
rafał: Witam, proszę o pomoc w tym zadaniu:
a) Dla jakich wartości parametru p równanie x2 + x + p2 = 0 ma dwa różne pierwiastki x1 i x2
?
b) Wyznacz wyrażenie 1:x12 + 1/x22 w zależności od parametru p. Zapisz tę zależność jako
funkcję y = f(p) i określ jej dziedzinę.
c) Oblicz f(√2 −1)
26 lut 20:27
Eta:
1/ dla Δ>0
26 lut 20:29
Vanilla: b) wykorzystaj wzory Viete'a: 1/x12 + 1/x22 = (po przekształceniach) x12+x22 / (x1*x2)2.
(x12+x22) = (x1+x2)2 − 2*x1*x2
i podstawiasz z Viete'a za x1+x2= −1 , x1*x2= p2
26 lut 20:53
Vanilla: c) podstawiasz za p √2−1 do wzoru funkcji f(p)
26 lut 20:55