.
Radek: Wiesz, że funkcja kwadratowa f (x) = 2x2 + bx + c przyjmuje wartość najmniejszą y=1 dla x=1.
Wyznacz wzór funkcji f , a następnie rozwiąż równanie f (x + 4) = f (−1)
26 lut 20:18
Beti: wartość najmniejsza jest w wierzchołku, więc podany y =1 to q, a x to p
| | −b | |
czyli: p= |
| = 1 z czego b=...
|
| | 2a | |
q=f(p) → więc 1=f(1) z czego c =
26 lut 20:22
Eta:
Można też tak : W( 1,1)
to: f(x)= 2(x−1)2+1= 2(x2−4x+1)+1= 2x2−4x+3
26 lut 20:25
Radek: może mi ktoś po kolei napisać jak to ma być .. bo wcale nie rozumiem

i już się zupełnie
pogubiłem
26 lut 20:41
Radek: bardzo proszę
26 lut 20:49
Beti: A dokładnie to czego nie rozumiesz? Ety sposób jest całkiem przejrzysty.
26 lut 20:53
Radek: bo te jest ten wzór funkcji 2x2−4x+3
ale co dalej ?
26 lut 20:55
Beti: czyli znasz już wzór funkcji, teraz trzeba rozwiązać równanie f(x+4) = f(−1)
Najpierw wyznacz f(x+4)
f(x+4) = 2(x+4)
2 − 4(x+4) + 3 = ...
Potem oblicz f(−1)
f(−1) = 2(−1)
2 − 4(−1) + 3 = ...
Na koniec przyrównaj je do siebie i wyznacz x.
W razie problemów − pytaj
26 lut 21:00
pigor: ... lub dla myślących ...

"inaczej" np. tak :
( f(x+4)=f(−1) ⇔ 2(x+4)
2−4(x+4)+3=2*1+4+3 ⇔ (x+4|)
2−2(x+4)−3=0 , stąd i z
wzorów Viete'a ⇔ x+4=3 lub x+4=−1 ⇔ x=−1 lub x=−5 , czyli
x∊{−1,−5} . ...
26 lut 21:12
Radek: wyszło mi 2x2 +12x pierwszym i 9 w drugim czyli zapisać takk 2x2 +12x = 9 ? i co dalej
mam zrobić ?
26 lut 21:16
Beti: rozwiązać równanie kwadratowe 2x2+12x−9=0
26 lut 21:17
Radek: deltę i miejsca zerowe ?
26 lut 21:20
26 lut 21:23
Beti: dokładnie tak, Δ, x1, x2
26 lut 21:26
pigor: ... nie trać czasu na rozwiązywaniu tego równania , bo
f(x+4)= 2(x+4)
2−4(x+4) +3 = 2(x+4)(x+2)+3=
2x2+12x+19
26 lut 21:33
Beti: pigor ma rację − źle obliczyłeś f(x+4) − popraw i dopiero wtedy Δ,...
26 lut 21:37
Radek: czyli mi źle wyszło ?
26 lut 21:37
26 lut 21:38
26 lut 21:38
Radek: kurczę bo i ten wzór funkcji jest chyba zle podany
26 lut 21:39
Beti: czemu? wszystko jest OK
może napisz swój sposób, to poszukamy błędu
26 lut 21:42
Radek: a nie, nie jest ok

coś mi się pomyliło
26 lut 21:43
Radek: bo ja ten 2(x+4) podniosłem do potęgi drugiej i nie wiem jak to się wzięło co pigor wysłał że
tam później jest (x+2)
26 lut 21:46
Radek: i co się dzieje z tą potęgą ?
26 lut 21:47
Beti: On to wyciągnął przed nawias, ale Ty rób tak jak to rozumiesz i potrafisz
26 lut 21:50
Beti: wzorem skróconego mnożenia jest dobrze

tylko gdzieś zgubiłeś +19
26 lut 21:51
Radek: aa no faktycznie

jejku, dziękuje za pomoc
26 lut 21:55
Beti: na zdrowie
26 lut 21:56