pomocy ;)
maciek: Pole podstawy ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest równe 150cm a pole przekroju
równoległego do niej wynosi 54 cm 2 odległość między przekrojem a podstawą jest równe 14 cm
Oblicz objętość tego ostrosłupa
26 lut 20:01
maciek: Pomoze ktoś
26 lut 20:27
asdf: nom zaraz
26 lut 20:31
maciek: dzieki Bogu
26 lut 20:31
asdf: chyba nie dam rady

nie rozumiem "a pole przekroju równoleglego do niej wynosi 54 cm
2"
26 lut 20:32
maciek: własnie ja też tego nie rozumiem
26 lut 20:33
Beti: chodzi o przekrój, który jest trójkątem podobnym do trójkata w podstawie ostrosłupa i leżącego
w odległości 14cm od tej podstawy.
26 lut 20:47
maciek: no tak ale skąd mam wiedzieć jak obliczyć reszte wysokosci pomoże mi ktoś
26 lut 20:49
krystek:
26 lut 20:50
maciek: bo w głowie pusto
26 lut 20:51
krystek: Liczcie idę aaa.
26 lut 20:51
26 lut 20:52
maciek: nie wiem jak dalej policzyć wysokość
26 lut 20:54
asdf:

aha..czyli cos takiego?
26 lut 20:54
Mila: Krystek, pozdrawiam również, ładny rysunek.

Maciek ! Liczyć, czy już wiesz.
26 lut 20:54
maciek: yhym
26 lut 20:54
maciek: no nie wiem
26 lut 20:55
krystek: Przypominam,że stosunek pól figur podobnych =k2
26 lut 20:55
maciek: nic mi to nie mowi
26 lut 20:56
asdf: no to zaraz zrobie
26 lut 20:57
krystek: Wyliczysz H znając k
26 lut 20:57
maciek: Krystek możesz mi to bardziej wytłumaczyc
26 lut 21:00
Mila: | | 150 | | 25 | |
Obliczam skalę podobieństwa trójkątów k=√ |
| =√ |
| |
| | 54 | | 9 | |
H=x+14
26 lut 21:01
26 lut 21:03
Mila: Krystek napisałeś, że idziesz spać i dlatego pisałam.
26 lut 21:04
krystek: ok, nie ma sprawy− SOS było .
26 lut 21:05
maciek: dzieki
26 lut 21:05