pomocy proszę potrzebuje na jutro ;d
KAWA: 13 zadanie
liczby −6,3x−4,50 są w podanej kolejności pierwszym drugim i piatym wyrazem pieciwyrazowego
ciagu arytm. Oblicz x
15 zadanie
W nieskończonym ciągu geometrycznym (an) dane są: a1=0,2 a2 x a4=1 Oblicz iloraz tego ciągu
24 zadanie
pierwszy trzeci i dziewiaty wyraz nieskonczonego ciagu arytm. an o roznicy r rozne od 0 są
jednoczesnie w poadanej kolejnosci pierwszym drugim i trzecim wyrazem pewnego ciagu
geometr.bn. udowondij ze iloraz ciagu bn jest rowny 3.
14 zadanie
(Czwartego stopnia√2 ,czwartego stopnia√8,Czwartego stopnia√24 ) jest nieskończoym ciągiem
geometrycznym. Oblicz dwudziesty piąty wyraz tego ciągu i przedstaw go w postaci potęgi liczby
2
26 lut 19:54
26 lut 20:45
Beti: 24:
(a
n) − c. arytm. i r≠0
(b
n) − c. geom. i: b
1 = a
1, b
2 = a
1+2r, b
3 = a
1+8r
z wł.: (b
2)
2 = b
1*b
3
(a
1+2r)
2 = a
1(a
1+8r)
(a
1)
2 + 4a
1r + 4r
2 = (a
1)
2 + 8a
1r
4r
2 − 4a
1r = 0
4r(r − a
1) = 0
czyli: r = 0 (
sprzeczne z zał.) lub
r = a1
czyli początkowe wyrazy c. geom. to: a
1, 3a
1, 9a
1
| | b2 | | b3 | |
zatem q = |
| = |
| = 3
|
| | b1 | | b2 | |
cbdw
26 lut 21:16
KAWA: Dziękuje
26 lut 21:19