| 215 − 84 | ||
( | + 2−1) całe działanie w nawiasie do potegi 12 | |
| 47 |
| 215−(23)4 | 215−212 | |||
( | +2−1)1/2 = ( | +2−1)1/2 = | ||
| (22)7 | 214 |
| 212(23−1) | 23−1 | 1 | ||||
( | +2−1)1/2 = ( | + | )1/2 = | |||
| 214 | 22 | 2 |
| 7 | 1 | 7 | 2 | 9 | 9 | 3 | ||||||||
( | + | )1/2 = ( | + | )1/2 = ( | )1/2 = √ | = | ||||||||
| 4 | 2 | 4 | 4 | 4 | 4 | 2 |
| 215−212 | 1 | 212(23−1) | 1 | |||||
1/ | + | = | + | = | ||||
| 214 | 2 | 214 | 2 |
| 7 | 1 | 7 | 1 | 9 | ||||||
= | + | = | + | = | ||||||
| 22 | 2 | 4 | 2 | 4 |
| 9 | 9 | 3 | ||||
to ( | )1/2= √ | = | ||||
| 4 | 4 | 2 |
| 1 | ||
= (15−2√36)−1=(15−2*6)−1= 3−1= | ||
| 3 |
| 1 | 1 | |||
(121/2−3−1/2)−2 = (√12−( | )1/2)−2 = (2√3−√ | )−2 = | ||
| 3 | 3 |
| √3 | 6√3 | √3 | 5√3 | 3 | ||||||
(2√3− | )−2 = ( | − | )−2 = ( | )−2 = ( | )2 | |||||
| 3 | 3 | 3 | 3 | 5√3 |
| 9 | ||
= | ||
| 75 |