logarytmy
Basia: cześć, mógłby ktoś z Was rozwiązać to zadanie? Nie wiem, jak należy rozwiązać takie zadanie:
Dla każdego z następujących par funkcji f (n) = O (g (n)), g (n) = O (f (n)) lub obu
udowodnij, że:
f (n) = √n, g(n) = log n
f (n) = n1.01, g(n) = n log n
f (n) = n2⁄ log n, g(n) = n(log n)2
f (n) = n1/2, g(n) = 5log n
f (n) = 3n, g(n) = 23n
czy tutaj trzeba wyliczyć lim?
26 lut 19:38
Basia: f (n) = n
1/2, g(n) = 5
log n − podpunkt czwarty źle mi się wpisał
26 lut 19:39
Basia: f (n) = n1.01, g(n) = n log n
26 lut 19:40
Basia: prosze...
26 lut 20:16
Basia: ...
26 lut 20:27
Basia: up
26 lut 21:29
Basia: prosze o pomoc
26 lut 22:28
Basia: up
27 lut 05:52
My name is Nobody: Zrobię Ci pierwszy przykład:
| | f(n) | |
f(n)=O(g(n)) (to jest O−duże?) ⇔ |
| jest ograniczone (przy n→∞). |
| | g(n) | |
U Ciebie:
| f(n) | | √n | | 1/(2√n) | | nln10 | | √nln10 | |
| = |
| =H |
| = |
| = |
| |
| g(n) | | logn | | 1/(nln10) | | 2√n | | 2 | |
→
∞
czyli f(n)≠O(g(n))
Musisz się wytłumaczyć z reguły de l'Hospitala zastosowanej do ciągów (zakładam, że wiesz jak).
27 lut 09:58
Basia: przepraszam ale nie rozumiem

czy moge prosic o wytlumaczenie ? bardzo prosze....
u
27 lut 12:05
Basia: up
27 lut 13:41
Basia: ....
27 lut 14:35
Basia: up
27 lut 16:11
Basia: up
27 lut 18:21