rownanie
nowy: 6:2(1+2)=

?
jaka jest poprawna odpowiedz
26 lut 19:06
krystek: ?
26 lut 19:06
nowy: wylicz jaki wynik
26 lut 19:07
krystek: no podaj!
26 lut 19:09
nowy: 1 czy 9
26 lut 19:10
chomikkk: 0
26 lut 19:14
chomikkk: 1
26 lut 19:15
asdf: kolejność
− działania w nawiasach
− potęgowanie i pierwiastkowanie
− mnożenie i dzielenie
− dodawanie i odejmowanie
26 lut 19:19
nowy: mnożenie i dzielenie jest na rowni wiec?
26 lut 19:19
ejendi:
6:(2(1+2))=1
26 lut 19:21
nowy: a moze to i to jest poprawne?
26 lut 19:23
BLAZEJ_505: | | 6 | |
a może to zapisać jako ułamek i wszystko jasne |
| |
| | 2(1+3) | |
26 lut 19:23
krystek: Byłoby (6:2)(1+2)
26 lut 19:27
Aga1: Kiedyś była zagorzała dyskusja
| | 6 | |
Gdyby było tak 6: [2(1+2)]= |
| |
| | 2(1+2) | |
26 lut 19:27
Eta:
26 lut 19:28
BLAZEJ_505: to w końcu jak ma być bo już głupieję?
26 lut 19:28
Aga1: Eta coś wie na ten temat.
26 lut 19:29
Eta:
Hehe

bardziej wyznaje się na tym ......... "gość z miasta.......... "
26 lut 19:31
Wojtas: 1


według zasady matematyki podanej już wcześniej
B − Brackets (Nawiasy)
O − Operation (Działanie)
M − Multiplication (Mnożenie)
D − Division (Dzielenie)
A − Addition (Dodawanie)
S − Subtraction (Odejmowanie)
26 lut 19:33
redak: Wedlug mnie to 9, jesli mamy dzialania na rowni bez zadnych nawiasow to wykonuje po kolei,
czyli dzielenie pierwsze a mnozenie potem.
26 lut 19:34
Wojtas: racja redek mój bład.....działąnia równoważne wykonujemy od prawej do lewej czyli w tym
przykładzie najpierw dzielenie potem mnożenie
26 lut 19:41
Aga1: Od lewej do prawej
26 lut 20:12
Eta:

26 lut 20:13
JAAM 1!:
26 lut 20:14
Kari: czyli odp to 1
26 lut 20:17
Basiek: Hm, po prostu trzeba pozbyć się nawiasu, żeby to ogarnąć.

6:2*3=9

Duuużo prościej to wygląda.
I mój kalkulator kłamie
26 lut 20:17
Eta:
26 lut 20:18
Basiek: O, wolfram mówi, że 1.
Co ciekawe kalkulator rozróżnia w tym przypadku zapisy:
6:2*(1+2)=9 a 6:2(1+2)=1
26 lut 20:21
Kari: moim zdaniem wynik to 1nie 9
26 lut 20:21
Mila:
Ma być 9.
Basiek pisze prawdę.
26 lut 20:21
BLAZEJ_505: Basiek nie tylko twój kalkulator

bo mój pokazuje wynik 1
26 lut 20:22
BLAZEJ_505: jak wolframek móji że jeden to ma być jeden

26 lut 20:22
Kari: ale czemu
26 lut 20:22
Kari: no wlasnie ma byc 1
26 lut 20:23
Basiek: Tego to ja już nie wiem...., ale i tak ciekawa sprawa.
26 lut 20:24
Kari: na pewno 1 bo przeciez tam jest nawias
26 lut 20:24
26 lut 20:25
BLAZEJ_505: ja o to jutro zapytam się nauczycielki
26 lut 20:25
Kari: no to jest bardzo dziwne ze takie same kalkulatory a 2 odpowiedzi
26 lut 20:27
Kari: a do ktorej chodzisz klasy BLAZEJ505
26 lut 20:27
BLAZEJ_505: 1 LO mat fiz
26 lut 20:28
Kari: serio ja tez tylko mat przyr
26 lut 20:29
BLAZEJ_505: mat co?
26 lut 20:30
Kari: przyrodniczy
26 lut 20:30
BLAZEJ_505: czyli wszystko fiz, biol, geo, chem
26 lut 20:31
Kari: noo

wsumie to mam wszystkie przedmioty ty nie ?
26 lut 20:33
BLAZEJ_505: ale chodzi o poziom rozszerzony
26 lut 20:34
Kari: ja jeszzce nie mam rozszerzonych raczej tyko od 2 klasy mam fakultet
26 lut 20:35
KAWA: 9
26 lut 20:37
BLAZEJ_505: aha, bo ja mam rozszerzoną fizykę i matematykę a resztę podstawy
26 lut 20:37
BLAZEJ_505: niby podstawy bo poszerzam również chemię, geografię, niemiecki
26 lut 20:37
Kari: fajnie ale troche tego duzo

ja chodze na francuski ale troche zaluje
26 lut 20:39
26 lut 20:41
26 lut 20:41
nowy: to jak to w koncu jest?
26 lut 21:58
Beti: 9 i nie ma co kombinować, bo liczy się kolejność działań
26 lut 21:59
Mila:
6:2*3=3*3 =9
26 lut 22:00