planimetria
nika: proszę o pomoc

dany jest trójkąt równoramienny ABC o ramionach AC,BC i podstawie AB. na prostej AB zaznaczono
na zewnątrz trójkąta punkty E,F , takie że AE=BF. wykaż że trójkąt EFC jest równoramienny.
26 lut 18:52
nika: pomocy....
26 lut 19:07
pigor: ... otóż ΔBFC=ΔBEC − trójkąty przystające z II cechy przystawania trójkątów (bkb) , gdzie
∡FBC=∡EAC jako kąty przyległe do równych kątów przy podstawie danego ΔABC − równoramiennego i
to tyle . ...
26 lut 19:18
Eta:

ΔEAC przystaje do ΔBFC z cechy ( b,k,b)
to: |EC|= |FC| ⇒ ΔEFC jest równoramienny
26 lut 19:25