planimetria
xxxxxxxxxxxxx: prosta równoległa do boku AB trójkąta ABC przecina bok AC w punkcie D, bok BC zaś w punkcie E.
wiadomo, że |AD| : |DC|= 2 : 3, |BC|=10
a) oblicz |EB| i |EC|
b) wyznacz skalę, w jakiej trójkąt ABC jest podobny do trójkąta DEC
26 lut 18:49
pigor: ... otóż, niech AD=2k i DC−=3k to stąd i warunków zadania
| | 2k+3k | | 5k | | 5 | |
b) ΔABC ∼ ΔDEC w skali k= |
| = |
| = |
| , |
| | 3k | | 3k | | 3 | |
a) niech |EC|=x , to |EB}=10−x , wtedy z podobieństwa ΔABC ∼ ΔDEC w skali powyżej np.
| 10 | | 5 | |
| = |
| ⇔ 5x= 30 ⇔ x= |EC|=6, zatem 10−x=10−6= |EB|=4 i tyle . ...  |
| x | | 3 | |
26 lut 20:35