trygonometria
redak: Zadanko, które zrobiłem ale nie mam odpowiedzi i fajnie by bylo skonfrontowac to z kims innym:
Znajdź wszystkie wartości parametru a, dla których równanie:
| | π | | π | |
sin2x=a*sin(x+ |
| )*sin(x− |
| )
|
| | 3 | | 3 | |
NIE MA rozwiazan.
Wystarczy sama odpowiedz
26 lut 18:49
redak: @up
26 lut 19:28
26 lut 19:30
redak: brawo, sam bym na to nie wpadl...
Chodzi mi o wynik. Jesli ktos nie wie za bardzo jak sie zabrac to trzeba skorzystac ze wzorow
na sinus sumy i roznicy katow.
26 lut 19:31
asdf: sin
2x = a *(sinx + sin60
o) *(sinx − sin60
o)
sin
2x = a[sinx
2 − (sin60
o)
2]
no ja sie tutaj zatrzymuje
26 lut 19:33
redak: bo to nie jest (sinx + sin60) tylko sin(x+60)
26 lut 19:35
Trivial:
| | π | | π | | π | |
sin(x+ |
| ) = cos |
| sinx + sin |
| cosx. |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | π | | π | | π | |
sin(x− |
| ) = cos |
| sinx − sin |
| cosx. |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | π | | π | | π | | π | |
sin(x+ |
| )sin(x− |
| ) = cos2 |
| sin2x − sin2 |
| cos2x = |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 3 | | 1 | | 3 | | 3 | | 3 | |
= |
| sin2x − |
| cos2x = |
| sin2x − |
| + |
| sin2x = sin2x − |
| . |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
... Dalej już chyba wiesz jak.
26 lut 19:37
Beti: wg mnie aε(0,1)u(1,4)
26 lut 19:39
redak: ehh... czytanie ze zrozumieniem: ja nie mowie ze nie umiem, lub nie wiem jak. Zrobilem to
zadanie i wyszlo mi a∊(0,4) i chcialem zobaczyc jak wyjdzie innym.
Moglbym podac swoje rozwiazanie ale sa 2 argumenty za nie:
1. nie mam ich wiec musialbym rozwiazywac na nowo
2. sugerowalbym tok rozumowania, lepiej jak ktos sam dojdzie
26 lut 19:41
redak: @Beti
W sumie wyszlo tak samo, bo dla a=1 wychodzi rownanie sprzeczne wiec chyba tez sie zalicza do
"braku rozwiazania" (chyba ze nie? )
26 lut 19:42
Beti: no fakt. Zapomniałam uwzględnić dziedzinę. Zatem a ε(0,4)
26 lut 19:44
asdf: człowieku, kazdy kto tu pisze chce Ci pomoc. Uszanuj to troche
26 lut 19:44
Beti: asdf nie żołądkuj się, przecież
redak wyraźnie napisał, że
wystarczy sama
odpowiedź
26 lut 19:47
redak: Szanuje, czy kogos obrazilem? Jesli tak to przepraszam. Chodzi o to ze w swoim pierwszym poscie
prosilem o same odpowiedzi nie z czystej przyjemnosci, tylko po to abyscie nie musieli pisal
rozwiazania tutaj bo ono nie jest mi potrzebne, jest to w pewnym sensie marnowanie waszego
czasu. Na kartce szybko zrobic i napisac odpowiedz, ot o co mi chodzilo. Jesli byloby inne
wtedy sam bym sprawdzil u siebie lub pytal. Ale jak widze odpowiedz sie zgadza.
26 lut 19:47
Trivial: Dłużej bym szukał kartki niż to tutaj napisałem.
26 lut 19:49
redak: No w kazdym badz razie Trivial sposob rozwiazywania ten sam wiec pewnie i wynik bylby
dobry.
Dziekuje wszystkim za pomoc.
26 lut 19:50
26 lut 19:52
26 lut 19:55
ejendi:
jeżeli dla 0≤a≤4 nie ma równości to dla a<0 i a>4 powinna być
sprawdzałem dla różnych wartości z tego zakresu i nadal równość nie jest spełniona
26 lut 22:11
Beti: dlaczego
ejendi
| | 15 | | √15 | |
a=−1: sin2x = |
| → sinx = ± |
|
|
| | 16 | | 4 | |
| | 18 | | 9 | | 3√10 | |
a=5: sin2x = |
| = |
| → sinx = ± |
|
|
| | 20 | | 10 | | 10 | |
| | −3 | | 3 | | √6 | |
a=6: sin2x = |
| = |
| → sinx = ± |
| |
| | −8 | | 8 | | 4 | |
26 lut 22:18
ejendi:
chyba nie chwytam..
sin2x=a*sin(x+π/3)*sin(x−π/3)
ja wstawiałem dla sprawdzenia różne wartości x i a do powyższych równań,
czy nie powinny się spełniać?
26 lut 22:57