Oblicz pole powierzchni i objętość ostrosłupa.
;p: Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny abcs w którym pole przekroju przechodzącego przez
wierzchołek i wysokość podstawy wynosi 12√3 . Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość
tego ostrosłupa jeżeli długośc krawędzi podstawy wynosi 6cm.
26 lut 18:44
dero2005:

a = 6 cm
P
k = 12
√3 cm
2
z prawego rys pole przekroju P
k
h = 8 cm
h
s =
√(13hp)2 + h2 =
√67 cm
liczymy pole podstawy P
p
P
c = P
p + P
b = 9
√3 + 9
√67 = 9(
√3 +
√67) cm
2
26 lut 19:20