Ile wyrazów ujemnych ma ciąg (an) określony wzorem an= n2 −2n − 24 dla n≥1 ?
Sławomir: Ile wyrazów ujemnych ma ciąg (an) określony wzorem an= n2 −2n − 24 dla n≥1 ?
26 lut 18:26
Sławomir: hmm?
26 lut 18:34
Eta:
n2−2n−24 <0 i n€ N+
(n−6)(n+4)<0 n€ (−4, 6) i n€ N+ ⇒ n={1,2,3,4,5,6}
ten ciąg ma sześć wyrazów ujemnych
26 lut 18:36
Sławomir: a nie przypadkiem 5?
Bo jak sobie to narysuje na osi z parabolką, to dla n=6 ciąg będzie miał wartość 0 a ma mieć
mniejszą niż 0
26 lut 18:38
Eta:
Ojjj tak

(źle spojrzałam bez 6
26 lut 18:39
Sławomir: czyli mniej więcej to rozumiem

dziękuje
26 lut 18:41
Eta:
I tak trzymaj
26 lut 18:41