Ciągi liczbowe - dwa zadania
Anita: Witam. Mam problem z dwoma zadaniami z ciągów.
Zad.1
Sprawdź, ile wyrazów ciągu (an) to liczby naturalne.
a)an=60√n−1n
b)an=log2(n3+3n2+3n+1)5n
c)an=(n+2)2−log4n
Liczby naturalne to liczby równe lub większe od zera. Tak też układam równania, np.
60{n−1}n≥0, lecz zwątpiłam i wolałam się zapytać czy dobrze myślę.
Zad.2
Wiedząc, że a7=0, wyznacz wszystkie pozostałe wyrazy ciągu (an) równe 0.
a)an=n2+pn+14
b)an=(n+1)2−(p−1)2
c)an=(p−n)2−9
Za an podstawiałam 0, ale też nie jestem pewna czy tak może być.
Bardzo proszę o naprowadzenie mnie lub przynajmniej pokazanie jednego przykładu. Resztę
postaram się zrobić sama. Z góry dziękuję.
26 lut 18:19
Artur z miasta Neptuna:
1.
Aby an był naturalny to:
a) 60*√n−1 musi być podzielne przez 'n'.
b) √n−1 musi być liczbą całkowitą (w tym przypadku naturalną)
c) 60*√n−1 ≥ n
z warunku (c) masz: 360(n−1) ≥ n2 ⇔ n2−360n+360 ≤ 0 ⇔ n∊<2;358>
do warunku (b) −−− √n−1 ≈ 18.92 ≥ 18 .... czyli n∊<2;18>, ale nie każda da nam, że √n−1∊N
tak więc ... już jesteśmy ograniczeni do 17 liczb.
jako, że nie jest ich dużo to szybko pokazujesz, że √n−1∊N dla: n=2, 5, 10, 17
teraz patrzysz na warunek (a) i wychodzi Ci: n=2, 5, 10.
2.
skoro a7 = 0
to:
a7 = 72+7p+14= 0 −−−− wylicz 'p' (p=−9)
następnie:
n2−9n+14 = 0 −−− rozwiąż ten wielomian.
26 lut 18:35
Artur z miasta Neptuna:
Ojjj ... pierwsze źle zrobiłem
26 lut 18:39
Artur z miasta Neptuna:
bo z warunku (c) masz: 3600(n−1)≥n2 ⇔n∊<2;3599>
do warunku (b) −−− √n−1 ≈ 59.99 > 59 ... czyli n∊<2;59>
więc masz n=2,5,10,17,26,37,50.
i dla tych siedmiu 'n' sprawdzasz podzielność ... przy czym od razu widać, że 17 i 37 (liczby
pierwsze) nie będą spełniać, tak samo jak 26 (=2*13 ... czyli iloczyn dwóch liczb pierwszych,
z czego jedna na pewno nie będzie w rozkładzie licznika) nie będą spełniać warunków zadania
... 50 także nie.
26 lut 18:45
Anita: Dziękuję Ci bardzo za drugie zadanie, rozumiem je
26 lut 18:45
Anita: Tylko mówiąc szczerze nie wiem skąd się wzięło n∊<2;3599> i √n−1 ≈ 59.99 > 59 ... czyli
n∊<2;59>.
26 lut 20:55
Anita: Czy mogłabym prosić o wytłumaczenie?
26 lut 21:12