Liczby x-1, x , 5 są długościami boków trójkąta rónoramiennego. Oblicz x.
Sławomir: Liczby x−1, x , 5 są długościami boków trójkąta rónoramiennego. Oblicz x.
Jak to obliczyć? To zadanie otwarte, więc trzeba podac jakieś obliczenia
26 lut 18:17
BLAZEJ_505: skorzystaj z nierówności trójkąta
26 lut 18:19
Sławomir: tzn ?
26 lut 18:26
Sławomir: moze bys mi mógł to rozpisać?
26 lut 18:26
BLAZEJ_505: x−1+x>5
x−1+5>x
x+5>x−1
26 lut 18:27
Sławomir: i dalej to liczyc?
26 lut 18:29
BLAZEJ_505: przecież to nierówności liniowe takie to już się w podstawówce liczy
26 lut 18:30
BLAZEJ_505: tak liczyć
26 lut 18:30
Sławomir: nie mgoe sobie coś poradzić.
26 lut 18:34
Sławomir: pomozecie mi?
26 lut 18:39
BLAZEJ_505: I przypadek
x−1+x>5
2x>6
x>3
II przypadek
x−1+5>x
4>0 nierówność nieoznaczona
III przypadek
x+5>x−1
6>0 nierówność nieoznaczona
26 lut 18:41
Sławomir: no tak, tyle to sam obliczyłem właśnie ale z tego nic nie wynika
26 lut 18:41
BLAZEJ_505: możesz już zbudować trójkąt teraz sprawdź które z boków są ramionami
26 lut 18:43
pigor: ... to może tak :
, z warunków zadania i z 3−ech nierówności trójkąta masz
x−1>0 i x>0 i x−1+x >5 ⇔ x>1 i x>0 i x>3 ⇔
x>3 , stąd i faktu, że trójkąt
jest równoramienny masz
x=5 wtedy
4,5,5 − boki trójkąta , lub x−1=5 , czyli
x=6 , a wtedy
5.6.5 − boki trójkąta , a więc odp.
x∊{5,6} . ...
26 lut 18:46