Paulina: Logarytm. Prosze o pomoc
2log23−log827+log149≥0,33
zmieniłam juz podstawy logarytmów
log827=log2273
log149=log29−2
ale teraz gdy próbuje wykonać dalsze działania to jakieś głupoty mi wychodzą
26 lut 18:05
Artur z miasta Neptuna:
| | 1 | |
po pierwsze −−− rada na przyszłość: staraj się używać "U" : |
| , a nie "u": 1√2 |
| | √2 | |
bo wtedy o wiele więcej widzimy.
drugie:
| | 1 | |
log827 = |
| log227 = log2 3√27 = log23 |
| | 3 | |
| | 1 | |
log1/49 = |
| log2(32) = −log23 |
| | −2 | |
więc otrzymujesz:
2
log23−log23−log23 = 2
log23 = 3
26 lut 18:23
Paulina: raczej 2
−log23=2
log2 13=
13
ale dziękuję bardzo za pomoc
26 lut 18:30
Artur: witam
z tą zamianą potęg jest ok, ale później zrób tak:
log
827 =
log227log28 =
log2333 =
3log233 − trójka się skraca i zostaje
log
23
log
49 =
log29log24 =
log2322 =
2log232 −2 się skraca i zostaje log
23
2
log23−log23+log23≥0,33
2
log23≥0,33 − podstawa logarytmu się skróci z 2 i zostanie samo 3
3≥0,33
z tych wzorów:
https://matematykaszkolna.pl/strona/218.html
26 lut 18:34
Paulina: w tym 2 zostataje −log
23 i dlatego
13≥0,33
dziękuję, za pomoc.
zawsze korzystam z pomocy dostępnych na stronie, staram się nie żerować na dobroci innych.
26 lut 18:42