matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równanie
Ania:
r
3
−5r+4=0
26 lut 17:50
Basiek:
W(1)=.... => Horner.
26 lut 17:51
Ania:
r(r
2
−4)−1(r−4)=0 (r−4)[r(r+4)−1]=0 (r−4)(r
2
+4r−1)=0 r−4=0 r=4 r
2
+4r−1=0 △=2
√
5
r1= −2 −
√
5
r2= −2 +
√
5
dobrze?
26 lut 18:07
Basiek:
Coś przekombinowałaś
Popatrz.... (r+4)(r−4)≠r
2
−4 (druga linijka) Tu rozwiązania:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=+r3%E2%88%925r%2B4%3D0+
26 lut 18:12
Basiek:
r
3
−r−4r+4=0 r(r
2
−1)−4(r−1)=0 (r−1)[r(r−1)−4]=0 r−1=0 lub r
2
−r−4=0=>,,,, Teraz powinno być ok, jeśli bardzo chcesz tak sobie rozkładać
26 lut 18:16
Basiek:
I ja idę, jak coś, na pewno ktoś Ci pomoże. Powodzenia
26 lut 18:16