..
olaa: Prosta l ma równanie 2x + y +1 = 0 . Wskaż równanie prostej prostopadłej do l.
26 lut 17:17
pigor: każda prosta o równaniu
x−2y+C=0 , gdzie C∊
R jest prostopadła do prostej l. ...
26 lut 17:25
BLAZEJ_505: a można tak?
2x + y +1 = 0 →y=−2x−1 współczynnik kierunkowy to −2
i ze wzoru a
1*a
2=−1
−2*a
2=−1
| | 1 | | 1 | |
a2= |
| z tego wynika że wszystkie proste które mają współczynnik kierunkowy |
| |
| | 2 | | 2 | |
26 lut 17:32
BLAZEJ_505: ponawiam pytanie czy można to tak obliczyć?
26 lut 17:52
Basiek: Można
26 lut 17:52
BLAZEJ_505: dziękuję za potwierdzenie Basiek
btw Witaj
26 lut 17:54
Basiek: Cześć

Nie ma sprawy. Hm...., wersja
pigora jest dużo szybsza, jeśli ktoś rozumie, skąd
to się bierze (żeby nie kuć na pamięć− a było takie twierdzenie), to warto tak robić, ale
Twoja metoda jest duuużo cześciej używana przez licealistów
26 lut 17:57
BLAZEJ_505: pigor wszystko umie i w nietypowy sposób za co trzeba go podziwiać

Jak widać nie
wykraczam poza Lo
26 lut 18:00
26 lut 18:02