Ciąg
Edek: Ciąg (an) jest określony wzorami a1=A, a2=2A, an+1=2an−an−1, gdzie A
jest daną liczbą całkowitą większa od 0. Uzasadnij, że każda liczba całkowita większa od
0 i podzielna przez A jest wyrazem tego ciągu.
Doszedlem do tego, że an=nA i niewiem co dalej. Proszę o pomoc !
4 kwi 20:25
Basia:
a3 = 2a2−a1=4A−A=3A
a4=2a3−a2=6A−2A=4A
itd.
an=n*A
stąd wynika teza, ale to,że an=n*A należy udowodnić (indukcyjnie)
4 kwi 20:32
Basia: Sorry nie doczytałam. Musisz udowodnić, że an=n*A i to wszystko, bo skoro
an=n*A to każda liczba postaci k*A gdzie k∈N+ jest wyrazem tego ciagu
inaczej mówiąc
dla każdego k∈N+ istnieje taki wyraz tego ciągu (k−ty), że ak=k*A
Dowód indukcyjny. Potrafisz ?
4 kwi 20:35
Edek: tak sobie... kiedyś to miałem

jakbys mogła przynajmniej mnie jakoś naprowadzic byłbym
wdzięczny
4 kwi 20:39
Basia:
Tw. an=n*A
1. dowodzimy tw. dla n=1
L=a1 = A
P=1*A=A
L=P
dla n=1 tw.jest prawdziwe
2. zakładając prawdziwość tw.dla n i n−1 dowodzimy prawdziwość dla n+1
Zał: an = n*A i an−1=(n−1)*A
Teza: an+1=(n+1)*A
dowód:
an+1 = 2an − an−1 = 2*n*A − (n−1)*A = A*[ 2n − (n−1) ] = A*(2n−n+1)=A*(n+1)=
(n+1*A
teza została udowodniona
Tw. jest prawdziwe dla każdego n∈N+
4 kwi 20:47
4 kwi 20:48