matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ostrosłup prawidłowy
aniaa :):
oblicz objętośc
26 lut 16:21
krystek:
1
V=
P
p
*H
3
H
2
+3
2
=9
2
26 lut 16:28
Vizer:
Eh jak ja dawno robiłem coś z geometrii
a=3 −bok trójkąta równobocznego(sześciokąta foremnego) b=9 −krawędź ostrosłupa H− wysokość ostrosłupa P
p
=6*P
tr
3
2
√
3
9
√
3
P
tr
=
=
4
4
9
√
3
27
√
3
P
p
=6*
=
4
2
H
2
=b
2
−a
2
H
2
=81−9 H
2
=72 H=
√
4*2*9
=6
√
2
1
V=
P
p
H
3
1
27
√
3
V=
*
*6
√
2
3
2
V=27
√
6
Jeśli się nigdzie nie pomyliłem to taki wynik powinien wyjść
26 lut 16:31