Wyznacz a,b i c
pomocy: C nie jest równe 1.Wyznacz a,b,c
−x3+5x2+ax+b=(x−1)2(c−x)
26 lut 16:20
pomocy: −x3+5x2+ax+b−cx2+2cx−c+x3−2x2+x=O
Dobrze?
26 lut 16:25
Aga1: lewą stronę zostaw a przekształć prawą i porównaj współczynniki przy odpowiednich zmiennych
26 lut 16:28
pomocy: Proszę pomoże ktoś

26 lut 16:28
pomocy: po prawej stronie napisałam (x2−2x+1)(c−x) i co teraz mam z tym zrobić?
26 lut 16:29
Aga1: Jeszcze wymnóż te nawiasy.
26 lut 16:33
pomocy: cx2−2cx+c−x3+2x2−x
teraz mam przenieść na lewą stronę?
26 lut 16:40
pomocy: wtedy wyjdzie mi to co napisałam wyżej
26 lut 16:44
Aga1: nie,
=−x3+(2+c)x2+(−2c−1)+c
Porównaj współczynniki przy odpowiednich zmiennych
2+c=5
−2c−1=a
c=b
dokończ.
26 lut 16:47
pomocy: aha teraz już rozumiem

dziękuję bardzo
26 lut 16:49
pigor: ...

otóż, a ja widzę to tak :
−x
3+5x
2+ax+b = (x
2−2x+1)(c−x) ⇔ −x
3+5x
2+ax+b = cx
2−x
3−2cx+2x
2+c−x ⇔
−x
3+5x
2+ax+b = −x
3+(c+2)x
2+(−2c−1)x+c ⇔ c+2 = 5 i a = −2c−1 i b = c ⇔
c = 3 i
a = −7 i
b = 3 , czyli
a,b,c = 3,−7,3 i to tyle . ...
26 lut 16:55
Aga1: pigor lubisz rozwiązać zadanie "od dechy do dechy"?
26 lut 16:59