
| 1 | ||
Dlaczego Pole trójkąta ABC to wzór P = | ah ? nigdzie nie mogę znaleźć takiego wzoru... | |
| 2 |
| 1 | 1 | 1 | ||||
P(ΔABC)= | a*ha = | b*hb= | c*hc | |||
| 2 | 2 | 2 |
W ostrosłupie czworokątnym prawidłowym krawędź podstawy ma długość a =4cm. krawędź boczna
tworzy z płaszczyzną podstawy kat o mierze 60 stopni. Oblicz objętość i powierzchnię tego
ostrosłupa.
Doszedłem do tego że:
H = 2√6
h = 2√7
V= 32√6 przez 3
Pp = 16
Jak obliczyć pole powierzchni bocznej
chodzi o dowód?
np:
x=h/2
pola 1=1, 2=2
Mam w zadaniu ostrosłup prawidłowy czworokątny.
Gdzie:
H = 2√6
h = 2√7
a =4
Jak obliczyć pole powierzchni bocznej