planimetria
xxxxxxxxxxxxx: punkt O jest środkiem okręgu wpisanego w trójkąt równoramienny o podstawie AB. punkt S jest
środkiem okręgu opisanego na tym trójkącie. wiadomo, że |AB|=6, |AC|=5. oblicz długość
promieni okręgów o środkach w punktach O i S.
26 lut 15:15
Eta:
| | 1 | |
Z tw. Pitagorasa h=4 rw= |
| h =........... |
| | 3 | |
| | 5 | |
ze wzoru sinusów w ΔABC |
| = 2R ⇒ R=......... |
| | sinα | |
26 lut 15:32
Eta:
Sorry −−− trójkąt
równoramienny
to:
reszta ok
26 lut 15:41
xxxxxxxxxxxxx: skąd się bierze P i p ?
26 lut 15:55
Eta:
| | 1 | |
P= |
| a*h= ............. = 12 |
| | 2 | |
p= Ob = a+b+b =........ = 16
26 lut 16:00
xxxxxxxxxxxxx: 24, 16 i 1,5 to długość promieni?
26 lut 16:05
Eta:
Tak

r
w= 1,5
teraz tylko oblicz:
R= ..........
26 lut 16:14
xxxxxxxxxxxxx: a jaki jest wzór na R?
26 lut 16:20
Eta:
Omg

przecież Ci podałam jak na tacy
ze wzoru sinusów
to:
26 lut 16:24
xxxxxxxxxxxxx: pomoz mi w innych zadaniach z planimetri, ktore podalam
26 lut 16:30