wykonaj działanie-proszę o pomoc w wykonaniu tego działania
Renata:
26 lut 15:09
krystek: x4−1=(x2+1)(x2−1)=(x+1)(x−1)(x2+1)
x3(1+x2)
26 lut 15:11
Renata: proszę o pomoc nie mam pojęcia od czego zacząć,a jutro mam pracę kontrolną do oddania.
26 lut 15:11
Aga1: x3+x5=x3(1+x2)
x4−1=(x−1)(x+1)(x2+1)
26 lut 15:12
Renata: mam prośbę wytłumaczcie mi to krok po kroku wtedy zrozumiem skąd to wszystko się wzięło.Bardzo
proszę i z góry śliczne dzięki
26 lut 15:14
Renata: ale to chyba nie jest całe rozwiązanie?
26 lut 15:25
krystek: | x−1 | | x3(1+x2) | |
| * |
| =.. |
| x+1 | | (x+1)(x−1)(x2+1) | |
26 lut 15:28
krystek: I jeszcze Dziedzina =R/{.....}
26 lut 15:29
Aga1: x
3+x
5=
wyłącz przed nawias x w niższej potędze
=x
3(...)
Co wpisać w nawias?
możesz liczyć np. tak : każdy składnik sumy podziel przez wyrażenie ,które wyłączyłaś przed
nawias
Ostatecznie
x
3+x
5=x
3(1+x
2)
26 lut 15:31
Renata: i dalej powinnam zredukować wyrazy podobne?czy wynik będzie=x7*1?
26 lut 15:32
Aga1: x4−1=(x2)2−1
stosujesz dwa razy wzór skróconego mnożenia a2−b2=(a−b)(a+b)
26 lut 15:32
Aga1: Nie.Skracasz licznik z mianownikiem, a co zostanie mnożysz licznik z licznikiem i mianownik z
mianownikiem
26 lut 15:34
Renata: Krystek proszę Cię napisz jak to powinno wyglądać od początku do końca ,a ja przeanalizuję to
krok po kroku.wiem ,że to nie jest trudne,znam wzory skróconego mnożenia,ale gubię to
wszystko.Jeszcze raz bardzo proszę.Dzięki.
26 lut 15:49
krystek: skracasz, czyli przekreślasz w liczniku i mianowniku (x2+1)
i (x−1) też w liczniku i mianowniku. Zobacz co zostaje.
26 lut 15:51
krystek: masz zapisane o 15:11 i o 15:28
26 lut 15:57
26 lut 15:58
krystek: | | x3 | |
ok Można zapisać |
| D=R/{−1,1} |
| | (x+1)2 | |
26 lut 15:59
Renata: Kurcze ,bardzo wielkie dzięki,muszę to poćwiczyć.
26 lut 16:05
krystek: I to solidnie



. Nie masz opanowanych wzorów skróconego mnożenia −!
26 lut 16:06