matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Gdzie robię błąd?
nieuk:
Gdzie robię błąd? Polecenie: Wyznacz rekurencyjnie określenie ciągu (a
n
) a) a
n
=2
n
a
1
=2 a
n
+
1
=2
n
+
1
=2
n
*2 a
n
+
1
−a
n
=2
n
*2−2
n
=2
n
*(2−1)=2
n
⎧
a
1
=2
⎩
a
n
+
1
=2
n
+a
n
⎧
a
1
=2
a w odp jest:
⎩
a
n
+
1
=2a
n
26 lut 15:08
Trivial:
Obie odpowiedzi są OK.
26 lut 15:10