f.wymierne
janek: Funkcje wymierne. Wyznaczanie dziedziny f. wymiernej.
Witam
Trzeba wyznaczyć dziedzinę f.wymiernej
1)
F(x)=3x2+5x+8
2)
F(x)=1(x−1)(x−5
26 lut 15:00
krystek: 1)D=R
2)D=R/{1,5}
Ale sie natrudzić trzeba !UF
26 lut 15:02
janek: krystek a skąd mam wiedzieć że w pierwszym należy do rzeczywistych ?
26 lut 15:08
janek: a te 2 przykłady:
1)
F(x)=3x−5x2+2x+1
2)
F(x)=x+7x2+x+5
26 lut 15:13
krystek: A czy jest jakaś liczba ,że nie policzysz wartości?
A policz Mianownik musi być ≠0 (nie dziel selero przez zero)
Policz kiedy mianownik =0!
26 lut 15:16
janek: a jak zrobić te przykłady wyżej krystek
26 lut 15:17
janek: Δ trzeba liczyć ?
26 lut 15:17
Aga1: mianownik przyrównaj do zera, możesz liczyćΔ, oblicz x1, x2 jeśli są.
Dziedzina = R−{miejsca zerowe mianownika}
26 lut 15:19
26 lut 15:22
janek: w tym 2
Δ=−19
Δ<0 czyli D=R?
26 lut 15:24
krystek: tak
26 lut 15:24
Aga1: tak.
26 lut 15:24
janek: w tym 1 też liczyć deltę?
26 lut 15:25
janek: delta=0
czyli 1 miejsce zerowe liczyc
26 lut 15:27
krystek: tak! lub wzorem skr mnożenia (x+1)2
26 lut 15:29
janek: D=R−{−1}
26 lut 15:30
krystek: ok
26 lut 15:34
janek: a te przykłady:
1)
F(x)=x+1 / x3−5x2+4x
2)
F(x)=x3+x+7 / x4+x2−20
26 lut 15:40
janek: napisałem tak bo normalnie nie widać było dobrze
/<−−− kreska ułamkowa
26 lut 15:40
krystek: analogicznie x(x2−5x+4)
2)podstaw x2=t
26 lut 15:41
janek: ten 1 obliczyłem tylko nie wiem jak ten 2−gi obliczyć
26 lut 15:58
krystek: zapisz co dostałeś po podstawieniu t
26 lut 16:00
janek: 2t−t−20 ?
26 lut 16:03
krystek: t2+t−20=0
Δ=81
t1=4 lub t2=−5
i teraz x2=t1⇒x2=4⇒ x=2 lub x=−2
x2=t2⇒x2=−5 sprzeczne.
D=R/{−2,2}
26 lut 16:03
janek: krystek mam jeszcze taki przykład:
F(x)=x−3 / 5x3−15x2−5x+15
26 lut 16:05
krystek: pogrupuj , 5x2(x−3)−5(.. dokończ!
26 lut 16:07
janek: krystek nie wiem jak to zrobić.
26 lut 16:57
krystek: Oj weź się do pracy!
5x2(x−3)−5(x−3)
5(x−3)(x2−1)
5(x−3)(x+1)(x−1)
26 lut 16:59