Funkcja
Edek: Funkcja f zmiennej rzeczywistej x jest określona wzorem f(x)=x2−mx.
a) Dla jakich wartości m, funkcja f jest malejąca w przedziale (−1,1)?
b) Dla m=3 wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji f w przedziale <1,4>.
4 kwi 20:00
Mickej: ja wiem
4 kwi 20:03
Basia: To podpowiedz koledze !
4 kwi 20:04
Mickej: a) jest to funkcja kwadratowa niezaleznie od parametru m ramiona skierowane do góry więć
wystarczy założyć warunek że
p≥1 gdzie p to wierzchołek funkcji wzgledem osi OX jeszce mozesz sprawdzic co gry m=0
ale to widać ze nie pasuje
b)wyznacz wierzchołek widać żę nie nalezy on do przedziału więc najmniejsza i największa
wartść w tym przedziale bedzie dla argumentów skrajnych podstaw i wylicz
4 kwi 20:07
Edek: dzięki wielkie
4 kwi 20:21
asdfg: wierzcholek nalezy do przedialu lol
4 kwi 20:45