Funkcja kwadrtowa zadnia z trescia
Damian: suma kwadratu trzech kolejnych liczb nieparzystych/parzystych wynosi 155/308. to dwa zadzania
:} za rozwiazanie z gory dzienkuje
26 lut 14:44
Tragos: liczba parzysta: 2k, k ∊ C
liczba nieparzysta: 2k + 1, k ∊ C
26 lut 14:45
Trivial:
n2 + (n+2)2 + (n+4)2 = 155 albo 308.
26 lut 14:45
Trivial: I chyba powinno być kwadrat
ów.
26 lut 14:46
Mila: (2k+1)2 +(2k+3)2+(2k+5)2=155
po rozwinięciu i redukcji
k2+3k−10=0
k1 = −5 ⋁ k2=2
liczby: −9,−7,−5 ⋁ 5,7,9
podobnie drugie,
(2k)2 +(2k+2)2+(2k+4)2=308
26 lut 15:41