funkcje
Monika: Czy mógłby ktoś mi to wytłumaczyć?
Znajdź największą i najmniejszą wartość funkcji f dla podanego zakresu x:
| | 100 | |
f(x)= |
| zakres 3≤x≤5 |
| | (x−2)(x−6) | |
4 kwi 19:09
Basia: Znasz pochodne ?
4 kwi 19:12
Monika: Nie znam...
4 kwi 19:18
Basia:
No to tak:
M(x)=(x−2)(x−6) = x2 − 6x − 2x + 12 = x2 − 8x + 12
znajdź najmniejszą i największą wartość funkcji M(x) w przedziale <3,5>
tam gdzie M(x) ma wartość największą f(x) będzie miało najmniejszą
tam gdzie M(x) ma wartość namniejszą f(x) będzie miało największą
4 kwi 19:22
Monika: kurcze no nic mi nie wychodzi

w odpowiedziach podane jest że największa wartość to −25
4 kwi 19:32
Basia:
Wykres funkcji M(x) jest parabolą. Ramiona paraboli są skierowane do góry, czyli wartość
najmniejszą funkcja ma w punkcie odpowiadającym wierzchołkowi paraboli
| | −b | | 8 | |
xw = |
| = |
| =4 i jest ona równa yw=M(4)= 42 − 8*4 + 12=16−32+12=−4 |
| | 2a | | 2 | |
wartość największą M(x) osiągnie na końcach przedziału
M(3) = 3
3−8*3+12=9−24+12=−3
M(5)=5
2−8*5+12=25−40+12=−3
4 kwi 19:53