ciagi geometryczne
marcel: Załóżmy, że ciąg (an) jest ciągiem geometrycznym i jego wyrazy są różne od 0. Które z
poniższych ciągów są geometryczne?
en= 2an
fn=an + 2
z innymi przykładami sobie poradziłem, ale te dwa nie ccha mi wyjsc.. moze mi ktos pomoc ?
26 lut 14:25
marcel: .. prosze o pomoc..
26 lut 15:03
Aga1: en.
A jak robiłeś?
26 lut 15:15
marcel: robiłem tak :
e
n = 2a
n
e
n+1 = 2a
n+1
tylko nie wiem co z czym moge poskracac
26 lut 15:39
Aga1: an=a1*qn−1=a1*qn*q−1
an+1=a1*qn
podstaw i skróć
26 lut 15:56
marcel: czy po skróceniu wszystkiego powinno mi zostac q
−1 czyli
1q
26 lut 16:04
26 lut 16:06
marcel: tak , pomyliłem licznik z mianownikiem w podstawianiu

zgadza sie.. a mogłabys mi jeszcze
pomóc w drugim przykładzie ?
26 lut 16:28
Aga1: Metoda jest taka sama, tylko że q
n się nie skróci .
| | fn+1 | |
|
| ≠constans, więc ciąg nie jest geometryczny. |
| | fn | |
26 lut 16:33
marcel: | | fn+1 | | a1 * qn +2 | |
czyli mam cos takiego : |
| = |
| i co z czym moge |
| | fn | | a1 * qn *q{−1} +2 | |
poskracac ?
26 lut 16:43
Aga1: Absolutnie nic nie możesz skrócić , jedynie napisać odp z uzasadnieniem
26 lut 16:49
marcel: ok. jeszcze tylko jedno małe pytanko mam, przty zapisywaniu załozenia w przykładzie fn musze
napisac ze an jest ciagiem geometrycznym i an≠0 czy an+2≠0 ? bo w poleceniu jest ze jego
wyrazy sa rózne od zera..
26 lut 16:57
Aga1: Jak napiszesz nie zaszkodzi, bo inaczej nie można byłoby dzielić
26 lut 17:03
marcel: ok bardzo Ci dziekuje za pomoc i przepraszam, że Cie tak wymęczyłem
26 lut 17:08