całki
student: 1+4x
2=t
| | | | dt | | 1 | | dt | |
=∫ |
| =∫ |
| *t= |
| ∫ |
| *t |
| | t | | 8x | | 8 | | x | |
i nie wiem czy dobrze robię
26 lut 14:14
26 lut 14:20
Vizer: Absolutnie źle, bo do niczego nie dojdziesz, gdyż nie pozbyłeś się x−a:
Tutaj potrzebna jest znakomość wzorów trochę i zobaczenie, ze całka jest podobna do takiej
całki:
| | dx | |
∫ |
| =arctgx+C i do takiej postaci będziemy dążyli |
| | 1+x2 | |
t=2x
| | 1 | | dt | | 1 | | dt | | 1 | | 1 | |
*= |
| ∫ |
| = |
| ∫ |
| = |
| arctgt+C= |
| arctg(2x)+C |
| | 2 | | | | 2 | | 1+t2 | | 2 | | 2 | |
26 lut 14:22
student: dzięki

jeszcze mam taki przykład
∫xlnxdx=
U=lnx V'=x
26 lut 14:31
Trivial: I w czym problem?
26 lut 14:32
student: czy dobrze to rozpisałem
26 lut 14:33
Trivial: tak, ale trzeba iść dalej.
26 lut 14:34
26 lut 14:35
Trivial:
26 lut 14:36
student: ok dzięki za odp
26 lut 14:36
student: | | x2 | | x4 | |
w odpowiedziach mam= ln|x|* |
| − |
| |
| | 2 | | 4 | |
26 lut 14:40
Trivial: Modułu nie musisz dawać, bo i tak z dziedziny wynika, że x>0. No i jest błąd w odpowiedziach.

Masz dobrze.
26 lut 14:43
student: aha dzięki wielkie
26 lut 14:48
student: Mam taką całkę i próbuje przez podstawienie
∫x√x−3dx=
x−3=t
dx=dt
26 lut 14:51
Trivial:
√x−3 = u
x−3 = u
2
dx = ...du
No i dalej już łatwo.
26 lut 14:53
Vizer: Ja bym podstawił za cały pierwiastek:
√x−3=t
x−3=t
2
x=t
2+3
dx=2tdt
2∫t
2(t
2+3)dt
Teraz chyba wiadomo jak
26 lut 14:56
Vizer: Eh jak zwykle szybszy, idę na obiad
26 lut 14:56
Trivial: Smacznego.
26 lut 14:57
student: ∫x*t*2dt=2∫xtdt=
26 lut 14:59
Trivial: "Absolutnie źle, bo do niczego nie dojdziesz, gdyż nie pozbyłeś się x−a:"
26 lut 15:03
student: | | t3 | | t4 | |
2∫t2(t2+3)dt=2* |
| * |
| |
| | 3 | | 4 | |
26 lut 15:12
Vizer: Bardzo śmieszne
Trivial
26 lut 15:22
Trivial: Słyszałem, że jesteś na obiedzie.
26 lut 15:24
Vizer: Już zjadłem, nie wiesz nic o głodzie studenckim?
26 lut 15:25
student: pomożecie zrobić mi ten przykład

∫xln
2xdx=
26 lut 15:28
Trivial: nie
26 lut 15:28
Trivial: Przez części do śmierci lnx, czyli
u = ln2x v' = x
u' = ... v = ...
A potem
u = lnx
itd.
26 lut 15:30
26 lut 15:32
Vizer: Jak już nie wiesz ile jest pochodna z tego to radzę sobie powtórzyć ten materiał.
26 lut 15:34
Trivial: Kapitan Vizer zawsze na posterunku.
26 lut 15:37
Vizer:
26 lut 15:39
student: | | x2 | | 1 | | x2 | |
=ln2x* |
| −∫2lnx* |
| * |
| = |
| | 2 | | x | | 2 | |
26 lut 15:43