Wykaż tożsamość i oblicz
problem: 1.Wykaż tożsamość:
a) cos4α − sin4α = 1 − 2 sin2α
b) 1/cosα − cosα = sinα * tgα
2.Oblicz sinα, tgα i ctgα gdy cosα = 1/2
4 kwi 18:54
tim: 2) cosα = 1/2 α = 60
tg 60 =
√3
4 kwi 18:56
problem: przepraszam że nie podałem bo w 2 zadaniu trzeba obiczyć z tożsamości trygonometrycznych
z którymi nie moge sobie poraddzić : https://matematykaszkolna.pl/strona/450.html
4 kwi 18:59
Basia: Wskazówka do a) a
4 − b
4 = (a
2−b
2)(a
2+b
2) czyli cos
4α−sin
4α = ?
| | sinα | |
do b) zacznij od prawej; podstaw tgα= |
| |
| | cosα | |
w obu przykładach i w (2) skorzystaj z tzw. jedynki trygonometrycznej
4 kwi 19:11