Kombinatoryka
Ja: Czesc

Mam niestety problem z tym działem... Moze ktos potrafilby rozwiazac te zadanka?
proszę bardzo o pomoc

zad1. Narysuj graf i wypisz wszystkie mozliwe wyniki doświadczenia polegajacego na tym ze
rzucamy dwiema monetami o różnych nominałach i kostką szescienna do gry.
Zad2.Rzucamy dwa razy kostką sześcienną do gry. Wypisz zdarzenia elementarne sprzyjające
zdarzeniom: A, B, C, jeżeli:
a) zdarzenie A polega na tym, że za pierwszym razem wypadły 3 oczka lub 5 oczek
b) zdarzenie B polega na tym ze iloczyn liczb wyrzuconych oczek na obu kostkach jest wiekszy od
12
c) zdarzenie C polega na tym , że na obu kostkach wypadło tyle samo oczek.
Podaj liczbe zdarzen elementarnych sprzyjajacych zdarzeniom: A, B, C.
zad3. Na ile sposobow można ustawic na półce 4 rózne książki?
Zad4. Ile jest wszystkich liczb 4−cyfrowych, w ktorych zapisie moga wystepowac tylko cyfry 3 i
5?
Spróbowałam to rozwiazac, choc nie wiem czy dobrze

Zad1.
( niestety nie wiem co to jest ten graf, bo nigdy na lekcji nie używaliśmy tego pojęcia

)
Ω={ (O,O,1), (O,O,2), (O,O,3), (O,O,4) , (O,O,5), (O,O,6)
(R,R,1), (R,R,2), (R,R,3), (R,R,4) , (R,R,5), (R,R,6)
(R,O,1), (R,O,2), (R,O,3), (R,O,4) , (R,O,5), (R,O,6)
(O,R,1), (O,R,2), (O,R,3), (O,R,4) , (O,R,5), (O,R,6)}
O− orzeł, R− reszka , cyfry− to liczba oczek na kostce
Ω=24
Zad2.
a) A={(3,1), (3,2), (3,3), (3,4) (3,5) (3,6) (5,1) (5,2) (5,3) (5,4) (5,5) (5,6)}
A=12
b)B={(3,5), (3,6), (4,4), (4,5) (4,6) (5,3) (5,4) (5,5) (5,6) (6,3) (6,4) (6,5) (6,6)}
B=13
c) C= { (1,1) (2,2) (3,3) (4,4) (5,5) (6,6)}
C=6
zad.3
4!=24
zad.4
2*2*2*2=16
(czy to dobry sposób na obliczenie tego zadania

?)
Proszę o odpowiedzi

Pozdrawiam