ciag
Kappa: jezeli an jest ciagiem geometrycznym w ktorym a2=20 a4=500 to;
jak obliczyc a1 i q?
jak mam ze;
a2=a1*q
a4=a1*q3
20=a1*q
500=a18q3
26 lut 13:57
krystek: 160q2=500 (dzielisz stronami)
26 lut 13:59
Aga1: q
2=25
q=−5 lub g=5
−5a
1=20 lub 5a
1=20
a
1=... lub a
1=..
26 lut 14:02
Izaura: a nie powinno być z wzoru ogólnego an = a1 * qn−1
a2 = a1 * q
a3 = a2 * q => a3 = 20 * q
a4 = a3 * q => a4 = 20 * q2 => 500 = 20 q2
25 = q2
czyli q1 = −5 lub q2 = 5
w pierwszym przypadku a1 = −4 gdzie q = −5
a w drugim a1 = 4 gdzie q = 5
26 lut 14:08
Aga1: Lub
a
32=a
2*a
4=10000
a
3=100 lub a
3=−100
| | a3 | | 100 | |
q= |
| = |
| =5 lub q=U{100}[20}=−5 |
| | a2 | | 20 | |
i dalej jak pisałam
26 lut 14:12
Kappa: krystek skad te 160 ?
26 lut 14:14
Kappa: dzieki aga1
26 lut 14:24