funkcja wymierna
Efka: Dana jest funkcja o równaniu:
ax − 4
f(x)=−−−−−−−−−−
x − a
Wyznacz wszystkie rzeczywiste wartości parametru a, dla których funkcja f jest malejąca w
każdym z przedziałów (−∞,a), (a,∞).
4 kwi 18:40
Basia:
ax−4 = a(x−a) + a
2 − 4
stąd
| | a(x−a) + (a2−4) | | a(x−a) | | a2−4 | | a2−4 | |
f(x) = |
| = |
| + |
| = |
| + a |
| | x−a | | x−a | | x−a | | x−a | |
sprawdź kiedy funkcja homograficzna jest malejąca, czyli jakie musi być a
2−4
i rozwiąż nierówność z niewiadomą a
4 kwi 19:18
Bogdan:
Dobry wieczór.
Przedstawię sposób na określenie monotoniczności funkcji homograficznej
| a b |
Wyznaczamy wyznacznik W = | |
| c d |
Funkcja f(x) jest rosnąca w każdym z przedziałów (−∞, −
dc), (−
dc, +∞)
wtedy, gdy W > 0.
Funkcja f(x) jest malejąca w każdym z przedziałów (−∞, −
dc), (−
dc, +∞)
wtedy, gdy W < 0.
Pytanie do zainteresowanych − co się dzieje z funkcją homograficzną, gdy W = 0?
4 kwi 19:45
tim: Może wtedy jest stała?
4 kwi 19:48
Basia: Zgadłeś Tim. Ale pokombinuj dlaczego tak jest.
4 kwi 19:57
tim: Bo tak
4 kwi 20:01
4 kwi 20:03
tim: Bo jak była malejąca i rosnąca to musi być stała?
4 kwi 20:07
Basia: | | a | | c | |
Nie, bo ad=bc ⇒ |
| = |
| dla b,d≠0 |
| | b | | d | |
I co dalej ?
4 kwi 20:09
tim: Nie wiem
4 kwi 20:21
Basia: Spróbuj teraz pokombinować z wzorem f.homograficznej
4 kwi 20:28
tim: Skróci się?
4 kwi 20:30
Bogdan:
Podpowiedź dla tima.
| | bc | |
W = 0 => ad = bc stąd np.: d = |
|
|
| | a | |
| | bc | |
Wstaw do wzoru funkcji w miejsce d wyrażenie |
| ,
|
| | a | |
wykonaj odpowiednie działania i doprowadź wzór funkcji do najprostszej postaci.
4 kwi 20:30
Basia: Można prościej
| | a(x + ba) | |
f(x) = |
| |
| | c(x + dc) | |
4 kwi 20:37
tim:
I że niby co dalej?..
4 kwi 20:38
Basia: | | bc | |
Przekształć mianownik (cx i |
| do wspólnego mianownika) albo patrz wyżej. |
| | a | |
4 kwi 20:41
tim: Nie widzę tego dalej...
4 kwi 20:42
Basia: Tim:
| | ax+b | | a(x+ba) | |
f(x) = |
| = |
| |
| | cx+d | | c(x+dc) | |
| | a | | c | | b | | d | |
ad−bc=0 ⇒ ad = bc ⇒ |
| = |
| ⇒ |
| = |
| |
| | b | | d | | a | | c | |
| | a(x+dc) | | a | |
f(x) = |
| = |
| |
| | c(x+dc) | | c | |
albo
| | ax+b | | ax+b | | a(ax+b) | | a | |
f(x) = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | | | | | c(ax+b) | | c | |
4 kwi 20:52
tim: Nie cierpie dowodów
4 kwi 20:55
Bogdan:
| | ax + b | |
Jeśli f(x) = |
|
|
| | cx+ d | |
| | a | |
to prosta y = |
| jest asymtotą poziomą hiperboli.
|
| | c | |
| | a | |
Pytanie − jeśli W = 0, to czy w każdym przypadku otrzymamy prostą y = |
| ?
|
| | c | |
4 kwi 21:07
Basia: To pytanie do Tima? czy do mnie ?
Moje rozwiązanie dotyczyło a,b,c,d≠0
4 kwi 21:16
Bogdan:
Basiu, dla Ciebie to za łatwe pytanie. Tak sobie je zadałem, aby każdy, kto je przeczyta
i jest ciekawy odpowiedzi, mógł sam ją ustalić. Ale jeśli tim chcesz spróbować, to
zapraszam Cię do zmierzenia się z tym pytaniem.
4 kwi 21:51
Basia: No to nie odpowiadam ! Niech Tim trochę powalczy !
4 kwi 21:54
tim: Zamęczycie mnie na śmierć i tak nie wiem
4 kwi 21:59
Basia: Pomyśl spokojnie, nie musisz zaraz odpowiadać.Nie musisz nawet dzisiaj odpowiadać.
4 kwi 22:08
tim: Nie mam pojęcia

..., To jest po prostu zbyt trudne, na pewno c≠0...
4 kwi 22:09
Basia: Pa, pa !
4 kwi 22:10
Bogdan:
Pa, pa!
4 kwi 22:30