Funkcje trygonometryczne - wykresik ;) Prosze o pomoc ! ;)
Klaudia: witam , prosze o pomoc a mianowicie : narysuj wykres funkcji 2sin2x=2 z góry dziękuje
26 lut 12:59
ejendi:
jak nie za pomocą programu czy czy arkusza kalkulacyjnego to na "piechtę"
może tak
na osi x wartości co np:0,1π
2sin2x=2 /2
sin2x=1
y=sin2−1
y(0,1π)=sin(0,1π)−1=−0,904508497
idt
x y
0,00 −1,00
0,628318531 −0,654508497
0,942477796 −0,345491503
1,256637061 −0,095491503
1,570796327 0
1,884955592 −0,095491503
2,199114858 −0,345491503
2,513274123 −0,654508497
2,827433388 −0,904508497
3,141592654 −1
3,455751919 −0,904508497
3,769911184 −0,654508497
4,08407045 −0,345491503
4,398229715 −0,095491503
4,71238898 0
5,026548246 −0,095491503
5,340707511 −0,345491503
5,654866776 −0,654508497
5,969026042 −0,904508497
6,283185307 −1
26 lut 13:55
ejendi:
można tesz znaleść punkty charkterystyczne takie, których znamy wartość sinusa
sin2x jest stale dodatni 0≤y≤1
a dla sin2−1 −1≤y≤0
dla 0 y=0−1
dla π/6 y=(1/2)2−1=−3/4
dla π/4 −1/2
dla π/3 −1/4
π/2 −1
itd
dla π 0
i przez te punkty poprowadzić sinusoidę
26 lut 14:28
ejendi:
to "tesz" to też niezłe
26 lut 14:30
Trivial: A nie łatwiej przejść na cos2x?
cos2x = cos2x − sin2x = 1−2sin2x.
26 lut 14:39
krystek: sin2x=1 sinx=1 lub sinx=−1
26 lut 15:03
ejendi:
to by było
| | 1 | |
sin2x−1=(1−cos2x)/2−1=− |
| (1+cos2x) |
| | 2 | |
26 lut 15:23
Trivial: Prawdopodobnie powinno być tam 2sin
2x+2 lub 2sin
2x−2, przecież 2sin
2x=2 to nie funkcja.
26 lut 15:27
26 lut 15:39
Trivial: Straciłem wiarę.
26 lut 15:52
krystek: W co?
26 lut 15:54
krystek: W co?
26 lut 15:54
ejendi:
to jest pewien hak
2sin
2x−2 ≠ sin
2x−1
a
2sin
2x−2 =−(1+cos2x)
i
26 lut 16:11