graniastosłupy
osioł: podstawą pewnego graniastosłupa prostego jest kwadrat o boku 4. przekątna tego graniastosłupa
ma długość 8. jaką długość ma wysokość tego graniastosłupa?
26 lut 12:53
BLAZEJ_505:

4
2+h
2=8
2
26 lut 12:55
gauspn: (4√2)2 + H2=82
32+H2=64
H2=32
H=√32
H=4√2
26 lut 12:57
asdf:

a nie czasem tak?
26 lut 12:58
konrad:

d=8
a=4
h=
√d2−e2
e=a
√2
26 lut 12:58
BLAZEJ_505: tak zapomniałem że przekątna tworzy kąt prosty z wysokością i przekątną podstawy
26 lut 12:59
gauspn: To jest przekątna całego graniastosłupa, wiec potrzebujesz jeszcze przekątnej podstawy która
wynosi 4√2. Ty oznaczyłeś przekątna ściany bocznej której długości nie znasz.
26 lut 12:59