Rozłóż na czynniki wielomiany metoda grupowania wyrazów
.: Rozłóż na czynniki wielomiany metoda grupowania wyrazów
a)w(x)=−3x3−4x2+12x+16
b)w(x)=20x3+12x2−45x−27
c)w(x)=2x5+3x3−16x2−24
26 lut 12:51
asdf: w pierwszym na pewno jest + 16?
26 lut 13:00
konrad: raczej na pewno bo wszystko się ładnie rozłoży
26 lut 13:02
asdf: dobra nie zauwazylem:
−x2(3x + 4) + 4(3x + 4)
(3x+ 4)(4 − x2)
(3x + 4)(2 + x)(2 − x)
26 lut 13:03
.: dzieki a mozesz jeszcze te dwa nastepne rozwiazac

prosze
26 lut 13:13
asdf: nom
26 lut 13:14
asdf: 20x3 + 12x2 − 45x − 27
4x2(5x + 3) −9(5x + 3)
(5x + 3)(4x2 − 9)
(5x + 3)(2x + 3)(2x − 3)
26 lut 13:16
asdf: 2x5 + 3x3 − 16x2 − 24
x3(2x2 + 3) − 8 (2x2 + 3)
(2x2 + 3)(x3 − 8)
(2x2 + 3)(x3 − 2x3)
(2x2 + 3) < to juz tak bedzie
(x3 −2x3) < wzór skróconego mnożenia (a3 − b3) = (a − b)(a2 + ab + b2)
x3 − 23 = (x − 2)(x2 + 2x + 4)
(2x2 + 3)(x − 2)(x2 + 2x + 4)
26 lut 13:21
asdf: tak wychodzi w tym ostatnim?
26 lut 13:21
asdf: to na czerwono poiwnno byc x3 − 23
26 lut 13:21
.: tak wielkie dzieki za pomoc
26 lut 13:22
asdf:
26 lut 13:28
kryszal: x3−√3x2−√3x+3 a coś takiego jak rozłożyć na czynniki?
23 wrz 16:11