help
domi: pomocy

trójkąt ABC jest podobny do trójkąta A'B'C'. Pole trójkąta ABC jest równe 6cm
2, pole trójkąta
A'B'C' jest równe 24cm
2 zaś obwód trójkąta ABC = 18cm . Obwód trójkta A'B'C' jest równy?
26 lut 12:51
BLAZEJ_505: 6x=432
x=72cm
26 lut 12:54
asdf: 72 to jedna krawędź więc obwód to jest 3x?
26 lut 12:56
ejendi:
Sadzę, że podobieństwo będzie
P/P'=a to O/O'=√a powierzchnia to jest wymiar liniowy2
czyli
P/P'=24/6=4
O'=O*2=18*2=36
jeszcze sprawdzę
spróbuj na przykładzie
to sie zgadza, wzór będzie
√P'/P=O'/O
O"=√24/6*18=32
26 lut 13:37
Aga1: Stosunek pól figur podobnych jest równy kwadratowi skali podobieństwa, a stosunek obwodów figur
podobnych jest równy skali podobieństwa.
x=36, gdzie x to obwód trójkąta A
'B
'C
'
26 lut 13:51
qwerty: Oblicz długości odcinków stycznych do okręgu o(O;4) poprowadzonych z punktu P, którego
odległość od środka okręgu wynosi 8, wyznaczonych przez punkt P i punkty styczności.
26 lut 15:14
qwerty: Oblicz długości odcinków stycznych do okręgu o(O;4) poprowadzonych z punktu P, którego
odległość od środka okręgu wynosi 8, wyznaczonych przez punkt P i punkty styczności.
26 lut 15:14
Aga1:

Odcinki są sobie równe, bo z punktu P można poprowadzić dwie styczne do tego okręgu
26 lut 15:45