1dany jest wielomian w(x)=ax2+7x+1.oblicz a gdy w(−2)=−21 1dany jest wielomian
KB: 1dany jest wielomian w(x)=ax2+7x+1.oblicz a gdy w(−2)=−21
2 liczby 4 i (−5) sa pierwiastkami wielomianu w(x)=x3+ax2+bx−80.znajdz trzeci pierwiastek
tego wielomianu
3 rozloz na czynniki wielomiany metoda grupowania wyrazow
a)w(x)=−9x3−18x2+x+2
b)w(x)=−3x3−4x2+12x+16
c)w(x)=20x3+12x2−45x−27
w tych pierwszych dwoch zad trzeba rozwiazac rownania ale nie umiem
26 lut 12:20
rych: 1. −21=a*(−2)2+7*(−2)+1
−21=4a−14+1
−8=4a
a=−2
2. Rozwiąż układ równań:
0=43+a*42+4b−80
0=(−5)3+a*(−5)2−5b−80
otrzymasz liczby a i b
Podstaw do równania wielomiany z treści zadania, a potem oblicz pierwiastek− np schemat Hornera
podstawiając najpierw 4 lub −5. Możesz też rozłożyć wielomian na czynniki
26 lut 12:28
KB: nie umiem tego rozwiazac
26 lut 12:30
iza:
26 lut 12:31
społeczniak: WItam, moja klasa bierze udział w konkursie internetowym.
konkurs polega na głosowaniu na poszczególne projekty i jak widze inne projekty to od razu
widać że głosowanie polega na tym kto ma więcej znajomych... Głosować można raz dziennie z
jednego IP
http://www.funklasa.pl/projekty/wyswietl/455
tutaj zamieszczam link.
z góry wszystkim bardzo gorąco dziękuje za poświęcone kilka sekund
26 lut 12:33
rych: 2. Rozwiąż potęgowanie, a następnie dodaj stronami oba równania.
Mi wyszło a−b=21
Następnie podstaw a=21+b− z tego wyliczysz b, a potem, to co ci wyszło podstaw do równania i
wyjdzie a. Dalej tak jak pisałem w poprzednim poscie.
26 lut 12:40