ciągi
Marta: Proszę o wyliczenie (uzasadanienie)
1) Wyraz ak ciągu an= 1−512n+8 jest równy 3940. Liczba k spełnia warunek:
a) k≥20
b) 15≤k<20
c) 10≤k<20
d) k<10
2) Dla jakich wartości p ciąg określony wzorem an+1=an−2p+6 jest ciągiem malejącym:
a) dla p>2
b) dla p >3
c) dla p<−6
d) dla p<3
26 lut 12:17
pigor: no to np. tak :
1)
ak = 3940 ⇔ 1−
512k+8 =
3940 ⇔
512k+8 = 1−
3940 ⇔
512k+8 =
140 ⇔ 12k+8 = 5*40 /:4 ⇔ 3k+2 = 50 ⇔ 3k = 48 ⇔
k=16 ,
zatem patrząc teraz na odpowiedzi szukam odpowiedzi którą spełnia
to k=16 i co widzę hmm ... odpowiedzi b) i c) są dobre , choć dla mnie
"lepszą" (dokładniejszą) jest
b) 
2)
an+1 = an−2p+6 ⇔ a
n+1−a
n = −2p+6 ⇒
an+1−an < 0 ⇔
−2p+6 < 0 ⇔ 2p >6 ⇔
p>3 odpowiedź
b) . ...
26 lut 22:33