zad.
h e l p m e: Z napełnionego naczynia o pojemnosci 102 dm3 wypływa w pierwszej minucie 5 dm3
cieczy, a w kazdej nastepnej minucie o 0,25 dm3 mniej niz w poprzedniej. Po ilu
minutach naczynie bedzie oproznione do polowy?
4 kwi 18:36
tim: Połowa − 51dm
3
| | a1 + (a1 − (n−1)r) | |
Sn = |
| * n |
| | 2 | |
Masz dane:
S
n = 51dm
3
a
1 = 5dm
3
r = 0,25dm
3
4 kwi 18:43
h e l p m e: cos nie wychodzi mi wynik , bo delta wychodzi ujemna...
4 kwi 18:57
tim: Jak?! Wyjdzie dodatnia na pewno.
4 kwi 18:57
h e l p m e: moze mam w czyms po drodze blad , ale mi wychodzi ujemna.
4 kwi 18:59
tim: | | a1 + (a1 − (n−1)r) | |
Sn = |
| * n /*2 |
| | 2 | |
2S
n = (a
1 + a
1 − rn + r)n
102 = (5 + 5 − 0,25n + 0,25)n
102 = 10,25n − 0,25n
2
0 = −0,25n
2 + 10,25n − 102
Δ = 10,25
2 − 4 * −102 − 0,25 = 3,0625
√Δ = 1,75
Policz dalej.
4 kwi 19:10
tim: Δ = 10,252 − 4 * −102 * − 0,25 = 3,0625 <−− poprawka
4 kwi 19:13
tim: Uwaga! Wyjdą w równaniu kwadratowym DWA rozwiązania. Jedno jest poprawne, pomyśl czemu..
4 kwi 19:22
h e l p m e: odp. po 17 minutach bedzie naczynie oproznione do polowy
4 kwi 19:27
tim: Świetnie. A jaki x
2 wyszedł, i dlaczego nie pasuje?
4 kwi 19:27
h e l p m e: −24 nie pasuje bo nie nalezy do liczb naturalnych dodatnich.
4 kwi 19:28
tim: nie wyjdzie −24

, tylko 24... Ale i tak nie pasuje.. Policz jeszcze raz i powiedz.
[Trzeba to uwzględnić]
4 kwi 19:29
h e l p m e: a no tak , minus zgubilam.
4 kwi 19:30
tim: Czyli mamy dwa: x1 oraz x2 (17 i 24). Dlaczego x2 nie może być odpowiedzią?
4 kwi 19:31
h e l p m e: nie mam pojecia.
4 kwi 19:31
tim: Jakie jest ograniczenie..? Pomyśl.
4 kwi 19:32
h e l p m e: nie wiem , pasuje bo tak 17 * 3 = 51 akurat
4 kwi 19:33
tim: Ale popatrz, masz w pierwszej minucie 5dm3, w drugiej 4,75dm3, w 17 minucie ile będzie?
a w 24minucie ile będzie wynosić
4 kwi 19:35
h e l p m e: w 17 minucie bedzie 1dm3
4 kwi 19:40
h e l p m e: a w 24 juz bedzie minusowe czyli nielogicznie , wiec 17 jest poprawnym wynikiem.
4 kwi 19:42
tim: I o to tu chodzi
4 kwi 19:44