matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rownanie okregu
eternity:
Witam, nigdzie nie moge znalezc jak przejsc z rownania biegunowego okregu na zwykly ? Czy ktos moglby mi to rozpisac na jakims przykladzie ?
26 lut 12:03
Trivial:
x = rcosφ y = rsinφ
y
sinφ
=
= tgφ
x
cosφ
y
φ = arctg(
)
x
r
2
= x
2
+ y
2
r =
√
x
2
+ y
2
26 lut 12:42