ciągi
Marta: Suma n poczatkowych wyrazów ciągu (an) wyraża się wzorem Sn=2n3
a) Oblicz sumę 100 pierwszych wyrazów tego ciągu
b) Oblicz sumę wyrazów a11 + a12 +........+ a19 +, a20,
26 lut 11:56
Aga1: Na pewno Sn=2n3, a może jest Sn=2n2?
26 lut 12:04
konrad: a) podstaw 100 pon i oblicz
b) oblicz sumę dla n=10 i dla n=20 a potem odejmij tą pierwszą od drugiej
26 lut 12:04
Marta: zad. 2
Proszę o wyliczenie (uzasadanienie)
Wyraz ak ciągu an= 1−512n+8 jest równy 3940. Liczba k spełnia warunek:
a) k≥20
b) 15≤k<20
c) 10≤k<20
d) k<10
Zad.3
Dla jakich wartości p ciąg określony wzorem an+1−an−2p+6 jest ciągiem malejącym:
a) dla p>2
b) dla p >3
c) dla p<−6
d) dla p<3
26 lut 12:13
Aga1: 3.
ciąg jest malejący jeśli
−2p+6<0
26 lut 12:17
26 lut 12:20
Marta: rozwiazuje i jakos to mi nie wychodzi
26 lut 12:39