planimetria -pomocy ;(
domi: pole rombu jest rowne 12,5 a kąt ostry ma miarę 30 stopni . Długośc boku tego rombu jest równa
:
26 lut 11:42
krystek:

P=a*h
26 lut 11:53
Aga1: Lub
P=a2*sin300
26 lut 11:56
krystek: Wyjaśnijmy ,że h=a sin30, aby nie myślała ,że nowy wzór
26 lut 11:58
Aga1: Ale w tablicach zdaje się ,że jest taki wzór na pole równoległoboku.
26 lut 12:01
domi: juz rozumiem rozwiązałam ale mam rpblem z nowym licze na waszą pomoc

trójkąt ABC jest podobny do trójkąta A'B'C' . Kąty przy wierzchołkach C i C' sa proste .
Najdłuższy bok trójkąta A'B'C' wynosi 39 a dwa krótsze boki trójkąta ABC mają długości 12 i
15. Skala podobieństwa trojkatow jest równa?
pomożcie
26 lut 12:06
Aga1:
Oblicz najdłuższy bok w trójkącie prostokątnym z tw. Pitagorasa i podziel odpowiednio
najdłuższy przez najdłuższy i otrzymasz odp.
26 lut 12:12
społeczniak: WItam, moja klasa bierze udział w konkursie internetowym.
konkurs polega na głosowaniu na poszczególne projekty i jak widze inne projekty to od razu
widać że głosowanie polega na tym kto ma więcej znajomych... Głosować można raz dziennie z
jednego IP
http://www.funklasa.pl/projekty/wyswietl/455
tutaj zamieszczam link.
z góry wszystkim bardzo gorąco dziękuje za poświęcone kilka sekund
26 lut 12:32
domi: Aga1 tak zrobilam ale nie ma takiej odpowiedzi....
26 lut 12:37