| ctgα * (1 +tg2) | |
= tgα | |
| 1 + ctg2α |
| π | ||
α≠(2k+1)* | (bo dla nieparzystych wielokrotności U{π}(2} tangens nie jest | |
| 2 |
| π | ||
α≠kπ=2k* | (bo dla dowolnej wielokrotności π cotangens nie jest określony) | |
| 2 |
| π | ||
α≠k | ||
| 2 |
| sinα | ||
tgα= | ||
| cosα |
| cosα | ||
ctgα= | ||
| sinα |
| sinα | ||
Wykonaj działania; dojdziesz do | =tgα | |
| cosα |
| tgα(1+ctg2α) | |
= ctgα | |
| 1+tg2α |
| tgα+tgα*ctgα*ctgα | tgα+ctgα | |||
L= | = | = | ||
| 1+tg2α | 1+tg2α |
|
| ||||||||||||||||||
= | = | = | |||||||||||||||||
| 1+tg2α | 1+tg2α |
| 1 | tg2α+1 | 1 | ||||
= | * | = | = ctgα= P | |||
| tgα | 1+tg2α | tgα |