zZad. Oblicz podaną sumę wyrazow ciągu geometrycznego:
a.4+12+36+...4*39
b.50−10+2−....+2/625 2/625 to ułamek jak coś
| 1−qn | ||
Sn = a1 * | ||
| 1−q |
| 1−310 | 1−78732 | |||
S10= 4* | = 4* | = −2*(−78731) = 157462 | ||
| 1−3 | −2 |
| −10 | 1 | |||
q = a2 : a1 = | = − | |||
| 50 | 5 |
| 1−qn | ||
Sn = a1* | ||
| 1−q |
| 2 | 1 | ||
= 50 * (− | )n−1 / :50 | ||
| 625 | 5 |
| 2 | 1 | 1 | |||
* | = (− | )n−1 | |||
| 625 | 50 | 5 |
| 1 | 1 | ||
= (− | )n−1 | ||
| 625 * 25 | 5 |
| 1 | 1 | ||
= (− | )n−1 | ||
| 15625 | 5 |
| 1 | 1 | |||
( | )6 = (− | )n−1 | ||
| 5 | 5 |
| 1−qn | ||
Sn = a1* | ||
| 1−q |
|
| |||||||||||||||||||||
S7 = 50 * | = 50 * | |||||||||||||||||||||
|
|
| 15626 | 5 | ||||||||||
= 50 * | = 50 * | * | (tu skracamy co się da) | |||||||||
| 15625 | 6 |
| 7813 | 1 | 15625 | 1 | 1 | 125 | 2 | ||||||||
S7 = 2* | * | = | * | = 125 * | = | = 41 | ||||||||
| 125 | 3 | 125 | 3 | 3 | 3 | 3 |
jesteś super