Ciągi
Asia: Cześć

Właśnie robie zadanie z matmy i niestety dwa zadania sprawiają mi dużą trudność
Zad 1
Oblicz sumę dziesięciu początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego, w którym S20 = 33, a S30 =
86.
Zad 2
Ciąg jest arytmetyczny. Znajdź pierwszy wyraz i różnicę ciągu wiedząc że:
S
n = 4n
2 − 9n
Bardzo proszę o dużą pomoc! Kompletnie nie wiem jak się za to zabrać..
26 lut 10:23
Aga1: Rozwiąż układ równań
a dalej już sobie poradzisz.
2)a
n=S
n−S
n−1
26 lut 10:27
krystek: 2) Sn= a+a2+....+an
Sn−1=a1+a2+...+an−1
stąd an= Sn−Sn−1=4n2−9n−[4(n−1)2−9(n−1)]=..
wylicz an
a1=S1=4*12−9*1=−5
26 lut 10:29
Asia: Drugie zadanie zrobiłam, przed chwilą wpadłam na rozwiązanie
S
1 = a
1, czyli za n podstawiamy 1
a S
2 = a
1 + a
1 + r

a w pierwszym też mam taki układ, ale wychodzą mi dziwne liczby
26 lut 10:29
Asia: no nic, policzę jeszcze raz.
Dziękuję Wam
26 lut 10:30
krystek: Cierpliwości i uwagi przy liczeniu!
26 lut 10:31
Aga1: Tak wychodzi, nie zawsze muszą być liczby całkowite.
26 lut 10:34
Asia: tym razem wyszło

super, jeszcze raz dziękuję za pomoc
26 lut 10:39